Whiskipedia
Logo

Whiskipedia

Gængse termer og begreber

Det er altid en fordel at have styr på de mest gængse whisky termer og begreber. På den måde undgår man at købe katten i sækken, ligesom en større viden også gerne giver lidt ekstra kolorit på oplevelsen, når man fortæller om sin seneste nyerhvervelse.

 

Lad os starte med det mest basale. Der er flere forskellige typer Malt Whisky:

 

  • Single Cask Malt Whisky - indeholder udelukkende malt whisky fra kun ét fad og fra kun ét destilleri
  • Single Malt Whisky - indeholder udelukkende malt whisky fra kun ét destilleri
  • Pure Malt, Blended Malt eller Vatted Malt Whisky - indeholder malt whisky fra flere destillerier

 

Erstatter man "Malt" med "Grain" i den ovenstående liste, får man de forskellige typer af Grain Whisky. 

Ud over Malt Whisky og Grain Whisky findes der Blended Whisky. En Blended Whisky består af både Malt Whisky og Grain Whisky. Dette er den type whisky, der produceres mest af. Tænk blot på Johnny Walker, Chivas Regal, Famous Grouse m.fl.

 

I Irland, USA og Canada staver man whisky med et ekstra "e": Whiskey.

 

Bourbon regnes også for en whiskey, men den er underlagt andre regler for fremstilling end skotsk whisky.

 

Der er dertil et antal termer og forkortelser, som det er godt at kende:

 

  • Cask Strength - betyder at whiskyen er aftappet ved den oprindelige alkoholstyrke (fadstyrke)
  • Colored - betyder at whiskyen er indfarvet med karamel
  • Chill Filtered - betyder at whiskyen er blev "kold-filtreret" inden aftapning

 

Mange whisky connaisseurs foretrækker en whisky, der er aftappet ved fadstyrke og som hverken er blevet indfarvet eller kold-filtreret. Dette fordi det giver dem den mest "ægte" oplevelse af whiskyens grundlæggende kvaliteter.

 

Aftapper forkortelser

Vi benytter gerne forkortelser til at vise hvilken aftapper, der står bag de aftapninger, vi sælger. For at gøre det lidt nemmere for alle, bruger vi typisk de samme aftapperforkortelser, som du kan finde på whiskybase.com. Er der tale om en destilleriaftapning, skriver vi ind i mellem OB, der står for "Own Bottling" - altså destilleriets egen aftapning.

 

Supplerende oplysninger

Vi har valgt at gøre lidt ekstra ud af at give dig fyldestgørende informationer om de whiskies, vi sælger. Det er trods alt samlerobjekter, vi har med at gøre! Derfor anfører vi ud over en generel beskrivelse nogle ekstra supplerende oplysninger om den pågældende aftapning, hvis de fremgår af aftapningens etikette eller emballage.

 

Alder

Man skulle tro, at en whiskys alder var let at bestemme, men sådan er det langt fra altid. Regnestykket er det antal hele år fra den dato, hvor whiskyen er blevet destilleret til den dato, hvor den aftappes. Men der kan sagtens være gået et stykke tid fra destillationsdatoen til den dato, hvor whiskyen er lagt på fad, hvilket destillerier og aftappere kun meget sjældent oplyser noget om. Dertil kan der sagtens indgå whisky fra forskellige datoer og årgange i den samme aftapning, hvilket kan gøre det ganske vanskeligt, at regne sig frem til aftapningens gennemsnitlige alder. Derfor er reglen den, at man angiver alderen for den yngste whisky, der indgår i aftapningen. Hvis en sådan alder fremgår eller entydigt kan beregnes for en given aftapning, er det den alder, vi anfører.

 

Årgang

Hvis destillations- og/eller aftapningsår fremgår, anfører vi disse oplysninger under årgang.

 

Alkohol

Her angiver vi aftapningens alkoholstyrke i procent.

 

Volumen

Her angiver vi aftapningens indhold i centiliter ved aftapningstidspunktet. Bemærk at der for især ældre aftapninger kan være sket en lille fordampning, hvilket er normalt. Hvis der er tale om en kraftig fordampning, er det tegn på en meget utæt forsegling, hvilket vil påvirke vores vurdering af aftapningens stand i negativ retning.

 

Fad/batch nr.

Er aftapningens fadnummer/fadnumre og/eller batch nummer opgivet, anfører vi dem her.

 

Fadtype

Findes der oplysninger om hvilke fadtyper aftapningen er blevet lagret på, anfører vi dem her.

 

Flaske nr./antal

Hvis aftapningen er individuelt nummereret og/eller det totale antal af denne aftapning er oplyst, anfører vi det her. Hvis vi har mere end én flaske til salg af en nummereret aftapning, anfører vi kun lejlighedsvist de individuelle numre.

 

Stand

Da vi som oftest sælger aftapninger, vi har købt fra private samlere, anfører vi den enkelte aftapnings stand. Vi bruger fortsat en 1 til 5 punkts skala, som dækker over følgende:

 

  1. Meget dårlig stand. F.eks. stærk fordampet, tidligere åbnet, helt ødelagt/manglende emballage og kendskab til uhensigtsmæssig opbevaring. Dette er en aftapning, hvor vi ikke kan garantere kvaliteten af indholdet, men som udelukkende sælges som samlerobjekt.
  2. Dårlig stand. Flaskens ydre og emballage er helt eller delvist ødelagt, men den har ikke været åbnet før. Nogen fordampning kan forekomme, men indholdet har umiddelbart ikke lidt skade. Sælges primært som samlerobjekt, men indholdet kan formentlig fortsat nydes.
  3. Middel stand. Småfejl/mangler på flaskens ydre, manglende emballage og let fordampning, men ellers uåbnet og intakt.
  4. God stand. Kun mindre småfejl og/eller mangler, uåbnet og intakt. Ingen større fordampning. Vi modtager f.eks. en del velholdte flasker uden ydre emballage, hvilke ofte får denne klassificering.
  5. Perfekt stand. Ingen fejl og/eller mangler eller synlig fordampning, uåbnet og intakt. Med andre ord en flaske i samme stand som den forlod aftapperen.

Whiskies by Knobelauch

Besservej 50

8305 Samsø DK

Telefon:

Email:

CVR nr.:

+45 50 58 97 81

salg@whiskies.dk

36 57 33 76

Whisky Quizzen

MobilePay nr.: 

IBAN-kto.nr.: 

BIC-kode:

50589781

DK6004004020379869

LOSADKKK

Vi anvender cookies til at forbedre din oplevelse, når du handler i vores webshop.

Læs mere
Godkend